Obilježavanje 15. februara tokom proteklih godina

Obilježavanje 15. februara tokom proteklih godina

U svijetu i u Bosni i Hercegovini 15. Februar se obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Udruženje PIPOL već tradicionalno obilježava ovaj značajan datum kroz organizaciju prigodnih aktivnosti, kao što su:

Medijske kampanje koje imaju za cilj da informišemo građane o sve većem broju oboljele djece i mladih sa područja Tuzlanskog kantona, problemima sa kojima se susreće ova populacija, upoznamo ih sa ranim simptomima koji mogu ukazati na pojavu bolesti, te važnosti prevencije i smanjenja rizika od nastanka malignih oboljenja kod djece i mladih.

Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od malignih oboljenja realizujemo i kroz edukativne aktivnosti sa učenicima osnovnih i srednjih škola, cilj je prvenstveno uticati na razvoj svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, naročito kod djece školskog uzrasta, razvoj empatije, vršnjačke solidarnosti

Tradicionalno 15. Februara na Trgu slobode u Tuzli organizujemo podjelu edukativnih letaka i brošura, zlatnih vrpci i balona, te formiramo živu vrpcu u čast djece koja se trenutno bore sa ovom okrutnom bolešću,u čast djece koji su se izborila i kao sjećanje na prerano preminulu djecu,kojoj je rak oduzeo život.

Povodom 15.Februara djeci i mladima oboljelim i izliječenim od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona i njihovim porodicama putem naši projekata nastojimo osigurati i podijeliti,što nam je svih ovih godina i polazilo za rukom, prigodne poklon paketiće te pakete pomoći sa osnovnim životnim namirnicama njihovim porodicama.

Udruženje Pipol tokom mjeseca februara organizuje neformalna druženja roditelja oboljele i izliječene djece, kao i porodice prerano preminulih mališana koji tom prilikom razmjenjuju iskustva, pružaju jedni drugima podršku i ohrabrenje, posebno roditeljima koji su doživjeli nenadoknadivi gubitak djeteta .

Povodom ovog datuma nezaobilazna je i posjeta djeci koja se nalaze na bolničkom liječenju, te kućne posjete djeci koja se nalaze na kućnom liječenju i oporavku.

Podijelite post