Obilježavanje Zlatnog septembra tokom godina

Obilježavanje Zlatnog septembra tokom godina

Mjesec septembar međunarodno je priznat kao mjesec podizanja svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu

Udruženje PIPOL tikom ovog mjeseca doprinosi globalnoj kampanji  koja ima za cilj širenje svijesti o sve većem broju oboljele djece i mladih od raka,

U svijetu i u BiH, u kalendaru međunarodnih značajnih datuma, mjesec septembar posvećen je podizanju svijesti o djeci i mladima oboljelim od raka, njihovim potrebama i problemima, načinu ophođenja prema djeci i mladima oboljelim od raka, važnosti redovnih zdravstvenih pregleda i brige o zaštiti i očuvanju zdravlja, edukaciji stanovništva o ranim simptomima bolesti, prevenciji, potrebi vođenja zdravih stilova života  kako bi se umanjili rizici koji ogu dovesti do pojave malignih oboljenja u dječijem dobu.

Udruženje PIPOL nizom prigodnih edukativnih, informativnih, kreativnih i drugih aktivnosti kroz koje pružaju podršku djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka,odnosno svojim vršnjacima i njihovim porodicama ovaj mjesec obilježavamo u osnovnim i srednjim školama TK .

Septembar svake godine do sada obojili smo u zlatno zajedno sa djecom i građanima širom Kantona koji su svojom podrškom, razumijevanjem i pozitivnom energijom proizveli mnogo lijepih priča.

Pobjednice i pobjednici, heroine i heroji Udruženja oblikuju „živu ljudsku vrpcu“ i puštaju zlatne balone u zrak,  u znak podrške mališanima i mladima koji se nalaze na bolničkom liječenju, u znak divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak, a posebno u znak sjećanja  na sve prerano preminule mališane čije je djetinjstvo prekinuo rak.

Posebne emocije proteklih godina izazvao je trenutak kada su svojim suborcima iz bolesničke sobe, onima koji će godinu umjesto u školi provesti u bolnici poručuju: „Čuvamo vam mjesto u školskoj klupi“.

Predstavnici  Udruženja “PIPOL” u septembru posjete i mališane hospitalizirane na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla te im tom prigodom,kao i prilikom svake posjete uručuju im poklone, igračke, pidžamice i torbe, s ciljem da im se bar na kratko uljepšaju dane provedeni u bolnici.

Podijelite post