Izdavanje i promocija knjige djevojčice koja je pojedila rak, Lejla Karić

Izdavanje i promocija knjige djevojčice koja je pojedila rak, Lejla Karić

Udruženje PIPOL realizovalo je projekat  promocije knjige poezije ‘Stihovi mog srca’ koju je napisala Lejla Karić, trinaestogodišnja djevojčica izliječena od raka.

Prva promocija knjige „Stihovi mog srca“ održana je u oktobru 2019.godine u prepunoj Sali Narodnog pozorištu u Tuzli.

Nekoliko dana kasnije u sali BKC-a Gračanica,koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta, održana je također promocija knjige,ovom prilikom prisutnima se obratio i i Gradonačelnik, g.Nusret Helić, koji je bio generalni pokrovitelj ove manifestacije.

Promocije knjige održane su i u ostalim gradovima Kantona,u školama, sportskim dvoranama i centrima za kulturu.Dalja promocija koja je bila planirana za kompletno područije Federacije BiH prolongirana je zbog pandemije COVID-19.

Štampanje knjige poezije „Stihovi mog srca“ bila je jedna  od aktivnosti koja se realizuje u sklopu projekta „Svjetlo nakon mRAKa“ čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla.

Stihovi sadržani u knjizi nastali su tokom dugotrajnog bolničkog liječenja, transplantacije matičnih ćelija u Turskoj i kućne izolacije koja je uslijedila nakon transpntacije, tokom koje je djevojčica Lejla pisala pjesme koje su joj bile jedina okupaciona terpija tokom borbe sa rakom.

U pjesmama otkriva svoje tuge, čežnje, želje, priča o ljudima koje je susrela na tom putu, a istovremeno čak i u najtežim momentima pronalazi sitne razloge za radost i sreću, koje na duhovit način opisuje u svojim pjesmama.

Podijelite post