Rehabilitacije do 2019-te

Rehabilitacije do 2019-te

Udruženje porodica i prijatelja djece i mladih oboljelih i izliječenih od malignih bolesti „PIPOL“  Tuzla organizovalo je do sada ukupno  8 ljetnih i zimskih rehabilitacija za članove našeg Udruženja.

Cilj svake pojedinačne rahabilitacije je bio da djeca i mladi koji su izliječeni od raka, zajedno sa svojom porodicama uživaju u jednom nezaboravnom iskustvu boravka u ekološki čistoj sredini, koja je neprocjenjiva za dječje fizičko zdravlje, čime se doprinosi rehabilitaciji i resocijalizaciji mališana  izliječenih od raka, kao i pružanju psihosocijalne pomoći i podrške njihovim porodicama koji su neizostavan dio procesa liječenja i oporavka.

Tokom boravka na rehabilitacionim kampovima djeca i mladi,ali i njihovi roditelji učestvuju u sportskim i rekreativnim aktivnostima kao što su, terapijsko jahanje konja, posjetu ZOO vrtu sa domaćim životinjama, igru na otvorenim i zatvorenim igraonicama, te aktivnostima prilagođenim godišnjem dobu kao što su kupanje na otvorenim i zatvorenim bazenima,sunčanje,korištenje sauna,slanih soba ili skijanje,sankanje i ostale zimske radosti.

Osim slobodnih, korisnici ovog projekta učestvovuju u organizovanim okupacionim i zabavnim radionicama kroz koje iskazuju svoje individualne sposobnosti i vještine,  ali i razvijaju kolektivni duh i osjećaj zajedništva. Učešćem u okupacionim i zabavnim radionicama djeca i mladi izliječeni od raka razvijaju  vlastite fizičke i kondicione sposobnosti, motoričke, senzorne i kreativne vještine.

Ljetna i zimska rehabilitacija,koje kao redovne programske aktivnosti organizuje Udruženje „PIPOL“, ostaju u posebnom sjećanju naših mališana, mladih i članova njihovih porodica.

Podijelite post